نکته ها و مراحل تعمیر بردهای الکترونیکی
قبل از این که یادگیری آموزش تعمیر برد را شروع کنید، خوب است با قواعد اولیه و نکته های اصولی آن آشنا شوید. اگر با مراحل چندگانه عیب یابی و تعمیرات بردها آشنا نباشید، این امکان وجود دارد که نقص به وجود آمده باعث خرابی های بیشتری در دستگاه شود. در این متن، با زبانی گویا و قابل فهم به مراحل مهم تعمیر و بازسازی یک برد پرداخته و هر کدام را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
گام های اولیه در تعمیر بردهای الکترونیکی
برای بازسازی بردهای الکترونیکی لازم است تمامی نکات زیر با دقت بررسی شده و آن ها را به ترتیب انجام دهید. وقتی شما مراحل تعمیر برد را گام به گام جلو می روید، زمان کمتری برای رفع نواقص و مشکلات به وجود آمده صرف خواهید کرد.
همچنین این موضوع باعث می شود تا شما در هزینه ها بسیار صرفه جویی کنید. در اولین مرحله باید بتوانید با احتیاط درب بدنه دستگاه را باز کنید. حتما پیچ ها و اجزای باز شده دستگاه را در جای مطمئنی قرار دهید تا هنگام بستن آن به مشکل برنخورید.
حالا نوبت آن است که برد را بدون این که دچار آسیب شود، از دستگاه بیرون بیاورید. با دقت به اجزا و ساختار برد نگاه بیندازید تا به خوبی بتوانید عیوب برد را تشخیص دهید.
اگر بتوانید قطعه یا قطعات خراب در برد را به خوبی شناسایی کنید، پنجاه درصد کار را با موفقیت پشت سر گذاشته اید. اگر این قطعه یا قطعات خراب قابل تعویض هستند، حتما آنها را عوض کنید.
گام دوم در تعمیر بردهای الکترونیکی
قطعه یا قطعات تعویض شده بردهای الکترونیکی باید کاملا با مورد آسیب دیده یکسان باشند.
ببینید آیا کلیه قطعه ها در جای خود روی برد محکم وصل شده اند یا خیر؟ هر قطعه ای که عوض می شود باید روی برد مدار چاپی، محکم نصب و تعبیه شود. تجربه نشان داده است، گاه همه آسیب هایی که به برد وارد می شود، تنها به خاطر شل شدن پایه قطعات بوده است.
در مرحله بعد، پایه قطعات، مدارات، ماژول ها، آمپرها، سوکتها و … که روی برد اتصال دارند، معاینه کنید. این قطعات باید کاملا تمیز بوده و روی برد به خوبی نصب شده باشند.
اگر در هنگام بررسی با یک قطعه سوخته یا قطعه ای که تغییر رنگ داده است، مواجه شدید، آن را با یک مولتی متر و دیگر ابزار بررسی کنید. اگر قطعه کاملا خراب شده و نیاز به تعویض داشته باشد، آن را از برد جدا نمایید.
برای تعمیر بردهای الکترونیکی به چه مکانی نیاز داریم؟
بردهای الکترونیکی برای تعمیر، نیازمند مکان مناسبی هستند. این مکان می تواند سرعت عمل تعمیرکار را بیشتر کرده و او را در تشخیص سریع و درست قطعات معیوب از سالم، یاری دهد. همانطور که می دانید هر برد از قطعات مختلفی ساخته شده است.
هنگامی که این قطعات از برد خارج می شوند باید آنها را جای امنی گذاشت. تعمیر برد نیازمند هوشیاری کامل است. یک مکان مناسب که تجهیزات و ابزارآلات مختلفی در خود جای داده است، می تواند این هدف را تامین کند.
یکی از تجهیزات مهم در تعمیر قطعات برد، انتخاب یک میز با سطحی وسیع است که بتواند برد را روی خود قرار دهد. تعمیرکاران برد، صفحه را به وسیله گیره های مخصوصی روی میز ثابت نگه می دارند.
باز کردن قطعات خراب و تعویض آن
یکی دیگر از مراحل تعمیر بردهای الکترونیکی ، جدا کردن قطعه خراب از روی صفحه برد است. در این هنگام تعمیرکار با دستگاهی موسوم به هات ایر، قلع های لحیم کاری شده را ذوب کرده و آن را از پایه بلند می کند.
سپس با یک موچین قطعه به راحتی از روی صفحه جدا می شود. در این نوبت، قطعه سالم با دقت روی صفحه نصب و لحیم کاری می شود. در دوره هایی که یک کارآموز در آموزشگاه های معتبر می گذراند، با اصول و مبانی لحیم کاری قطعات برد آشنا می گردد.
نکته بسیار مهمی که این جا باید به آن اشاره کنیم، نحوه قرار دادن قطعه جدید است. قطعه جدید باید دقیقا در محل قبلی قطعه معیوب نصب شود.
اهمیت تست قطعات خراب
همانطور که می دانید، بردهای الکترونیکی صفحاتی هستند که از شمار زیادی ماژول، خازن، سوکت و قطعات ریز و درشت دیگر تشکیل شده اند.
بسیار اهمیت دارد که تکنسین بتواند این قطعات و مدارات را به خوبی بشناسد و کارکرد هر کدام را بداند. هنگامی که تکنسین به دنبال پیدا کردن قطعه خراب است، لازم است برخی از این قطعات تست شوند. در آموزش های تعمیر برد، مهارت تست کردن قطعات مختلف برد یکی از سرفصل های آموزشی است.
از همین رو، تکنسین فنی کار برد با دانش و مهارتی که به دست آورده است می تواند با تست کردن، قطعه خراب را پیدا کند. قطعه معیوب سپس یا تعمیر شده یا به صلاحدید تکنسین، تعویض می شود.
برای تعمیر برد از کجا باید شروع کنیم؟
فرض کنید که شما در تعمیر بردهای الکترونیکی دانش لازم را به دست آورده اید، آیا گذراندن چند ساعت کارگاه آموزشی برای شما کفایت می کند؟ آنچه که یک فرد را در مسیر موفقیت نگه می دارد، پشتکار و علاقه ای است که به شغل خود نشان می دهد.
هر چه تعداد دفعاتی که شما یک برد را باز و بسته می کنید، بیشتر شود، به همان میزان دید شما بازتر و مهارت تان کامل تر می شود. هر بار که یک برد را تعمیر می کنید، دانش و تجربه شما از دفعه قبل بیشتر می شود.
تعمیرات برد شما را با آزمون و خطاهای فراوانی مواجه می کند. باید همه آنها را با موفقیت و اعتماد به نفس پشت سر بگذرانید. توجه داشته باشید که بردهای پیشرفته می توانند شکل و فرمت های تازه، نوین و حرفه ای تری داشته باشند.
از همین رو، اطلاعات و دانش خود را بروزرسانی کنید. بردهای الکترونیکی جدید از صفحات کوچکتری ساخته شده اند. ماژول ها و مدارات آنها با سری قدیم متفاوت است.
برای این که بتوانید در این عرصه بمانید و به عنوان یک تکنسین شاخص و شناخته شده مطرح شوید، در تعمیر بردهای مختلف حریص و سیری ناپذیر باشید. کم کم به درجه ای می رسید که بدون باز کردن برد، حدس بزنید که خطای به وجود آمده از کجا نشات گرفته اند.
حتی بدون باز کردن خواهید دانست دستگاه از چه قطعه ها، مدارها و ماژول هایی ساخته شده است. آیا قطعه قابلیت تعمیر دارد یا خیر؟ در انتها باید خاطر نشان کنیم، یکی از آموزشگاه های حرفه ای که اطلاعات لازم را در این زمینه به شما ارائه می دهد، آموزشگاه مهندس نابغه است.