آیا شما به عنوان یک زبانآموز یا یک مدرس زبان انگلیسی به دنبال یادگرفتن ساختار مجهول هستید؟ در زبان اول خودتان که فارسی است، بارها با جملاتی مواجه شدهاید که به هر دلیلی نیاز به اعلام فاعل یا انجامدهنده کار نیست.
بهعنوان مثال در فارسی شما میگویید ” نامه نوشته شد”. در اینجا انجامدهنده جمله یعنی نویسنده نامه مشخص نیست و جمله بهطور مجهول بهکار رفته است.
ما قصد داریم ساختار جملات و فعل مجهول در زبان انگلیسی را برای شما به آسانی شرح دهیم. اگر شما هم به دنبال تقویت زبان انگلیسی خود و بهویژه یادگیری ساختار مجهول (passive) در زبان انگلیسی هستید، با ما همراه باشید.
چه زمانی از ساختار مجهول استفاده میکنیم؟
در هر زبانی، گاهی ممکن است به هر دلیلی فاعل یا انجامدهنده کار را از جمله حذف کنیم. این شرایط بیشتر برای زمانی است که میخواهیم انجامدهنده کار پنهان باشد و یا انجام دهنده کار چندان برای ما مهم نیست. شناخت فعل مجهول در زبان انگلیسی یکی از پرکاربردترین نکات گرامری در آموزش زبان انگلیسی از مبتدی تا پیشرفته است.
قبل از هر چیز باید بدانیم که 2 نوع فعل در زبان انگلیسی وجود دارد.
- فعل لازم (intransitive verbs): این نوع فعلها به مفعول نیاز ندارند؛ مانند رفتن (go)
- فعل متعدی (transitive verbs): این نوع فعلها به مفعول نیاز دارند؛ مانند کمک کردن (help)
در زبان فارسی، برای اینکه متوجه شویم کدام فعل لازم است یا متعدی، از دو عبارت “چه کسی را” و “چه چیزی را ” استفاده میکنیم. اگر مفهوم فعل با یکی از این دو عبارت تکمیل شد، فعل متعدی است. اما اگر مفهوم فعل با هیچیک از این دو عبارت تکمیل نشد، فعل لازم است. ساختار فعل مجهول در زبان انگلیسی فقط مختص افعال متعدی است.
بررسی 2 مثال در خصوص فعل لازم و متعدی
بهعنوان مثال میخواهیم بدانیم فعل دویدن (run) لازم است یا متعدی. از دو عبارت ” چه کسی را” و ” چه چیزی را” استفاده میکنیم. ” چه کسی را دویدن؟” ” چه چیزی را دویدن؟” همانطور که میبینید هیچ یک از این دو عبارت معنای خاصی ندارند. پس فعل دویدن (run) یک فعل لازم است.
مثال بعدی؛ میخواهیم بدانیم فعل آماده کردن (prepare) لازم است یا متعدی. از دو عبارت ” چه کسی را” و ” چه چیزی را” استفاده میکنیم. ” چه کسی را آماده کردن؟” ” چه چیزی را آماده کردن؟” همانطور که میبینید در این عبارات مفهوم معناداری وجود دارد. پس فعل آماده کردن (prepare) یک فعل متعدی است.
نکته بسیار مهم اینجاست که در زبان انگلیسی فقط فعلهای متعدی این قابلیت را دارند تا در ساختار مجهول استفاده شوند و فعلهای لازم را نمیتوان در ساختار مجهول استفاده کرد.
نحوه ساخت جملات مجهول
قبل از اینکه ساختار جملات مجهول را در زبان انگلیسی بررسی کنیم، بهتر است ابتدا یک مثال فارسی بزنیم. بهعنوان مثال: ” علی یک نامه نوشت.” ابتدا بررسی میکنیم که آیا فعل لازم است یا متعدی. ” چه چیزی را نوشتن؟” . همانطور که می بینید جمله معنادار است. پس فعل متعدی است و میتوانیم آن را در قالب ساختار مجهول استفاده کنیم.
بهطورکلی برای ساختن جملات مجهول، ابتدا فاعل جمله را حذف میکنیم و مفعول را به جای فاعل جایگزین میکنیم. زمان جمله به هیچ وجه تغییر نمیکند و از فعل شدن در انتهای آن استفاده میشود. پس ساختار مجهول این جمله به این صورت است: “یک نامه نوشته شد.”
ساختار فعل مجهول در زبان انگلیسی
ساختار فعل مجهول در زبان انگلیسی نیز همانند فارسی است که در بالا اشاره شد. ابتدا فاعل را حذف میکنیم. سپس مفعول را جایگزین فاعل میکنیم. زمان جمله به هیچ وجه تغییر نمیکند. فقط پس از جایگزینی فاعل با مفعول با توجه به زمان فعل از افعال (to be) و بعد از آن از (past participle) استفاده میکنیم.
Past participle یا PP که به آن شکل سوم فعل میگویند، مرتبط با بیقاعده (irregular) بودن یا باقاعده (regular) بودن فعل است. افعال باقاعده فعلهایی هستند که برای تبدیل آنها به زمان گذشته از (ed) استفاده میشود، برای تبدیل آنها به شکل سوم فعل یا PP هم از (ed) استفاده میشود.
اما افعال بیقاعده فعلهایی هستند که برای تبدیل آنها به زمان گذشته، قاعده خاصی وجود ندارد. شکل سوم این افعال هم از قاعده خاصی پیروی نمیکند. لیست زمان گذشته و شکل سوم افعال بیقاعده معمولا در انتهای فرهنگ لغات موجود است. به مثال زیر توجه کنید.
یک مثال در مورد فعل مجهول
I wrote a letter.
جمله بالا یک جمله معلوم است. فعل نوشتن (write) یک فعل متعدی است چون عبارت ” چه چیزی را نوشتن” معنادار است و این قابلیت را دارد تا در ساختار مجهول از آن استفاده شود.
ابتدا فاعل جمله یعنی (I) را حذف و مفعول جمله یعنی (a letter) را جایگزین آن میکنیم. در این مرحله از افعال (to be) استفاده میکنیم. زمان فعل گذشته است. پس دو گزینه داریم (was یا were). با توجه به اینکه مفعول جایگزین فاعل (a letter) مفرد است، ناگزیر از (was) استفاده میکنیم. حالا به مرحله PP میرسیم. فعل (write) از نوع بیقاعده بوده و شکل سوم آن (written) است.
A letter was written.
مثالی دیگر از فعل مجهول
به مثال زیر توجه کنید.
He makes tea at home.
جمله بالا یک جمله معلوم است. فعل (make) یک فعل متعدی است. چون عبارت “چه چیزی را درست کردن” معنادار است. پس قابلیت این را دارد تا در ساختار مجهول از آن استفاده شود. ابتدا فاعل جمله یعنی (he) را حذف و مفعول جمله یعنی (tea) را جایگزین آن میکنیم. در این مرحله از افعال (to be) استفاده میکنیم. زمان فعل، حال ساده است. پس 3 گزینه داریم (am,is,are).
با توجه به اینکه مفعول جایگزین فاعل (tea) مفرد است، ناگزیر از (is) استفاده میکنیم. حالا به مرحله PP میرسیم. فعل (make) از نوع بی قاعده بوده و شکل سوم آن (made) است.
Tea is made at home.
جمعبندی
ساختار مجهول یکی از ساختارهای پراستفاده در زبان انگلیسی است. این ساختار زمانی بهکار میرود که به هر دلیلی نام فاعل یا انجام دهنده کار قرار نیست عنوان شود. در زبان فارسی از فعل شدن برای ساختار مجهول استفاده میشود.
ابتدا زبانآموز باید بتواند افعال لازم را از متعدی و افعال باقاعده را از بیقاعده تشخیص دهد و با توجه به زمان جمله از فعل (to be) متناسب استفاده کند. شکل سوم فعل یا PP در افعال باقاعده با افزودن (ed) به انتهای فعل صورت میپذیرد اما برای افعال بیقاعده باید از لیست صفحات انتهایی فرهنگ لغات استخراج شود.
اگر شما هم به دنبال تقویت زبان انگلیسی خود و بهویژه یادگیری ساختار مجهول (passive) در زبان انگلیسی هستید، حتما به سایت ما مراجعه کنید.