مولکولارسیو چیست؟
مولکولارسیو یا غربال مولکولی یک جاذب سطحی با منافذ بسیار کوچک با اندازه یکنواخت است که بر حسب آنگستروم اندازه گیری می شود و برای جداسازی مولکول های کوچک بر اساس اندازه و شکل آنها استفاده می شود. این ماده یک جاذب ماده متخلخل است که از شبکه سه بعدی کانال های متصل به یک دیگر تشکیل شده است که می تواند گازها یا مایعات خاصی را به طور انتخابی جذب کند در حالی که به دیگر مولکول ها اجازه عبور می دهد.
مولکولارسیوها معمولاً در فرآیندهای مختلف صنعتی مانند رطوبت گیری (نم زدایی)، خالصسازی و جداسازی گازها و مایعات استفاده میشوند. آنها در حذف آب، دی اکسید کربن و سایر ناخالصی ها از جریان های فرآیندی مختلف موثر هستند. برخی از کاربردها عبارتند از: تصفیه گاز طبیعی، حذف رطوبت از هوا و گازها و جداسازی گازها از یکدیگر.
به طور کلی، مولکولارسیوها به دلیل قابلیت انتخاب پذیری مولکولهای خاص و جداسازی آنها ، جاذب بسیار مفیدی در کاربردهای مختلف صنعتی هستند. مولکولارسیو از یک ساختار کریستالی آلومینوسیلیکاتی تشکیل شده اند که به زئولیت نیز معروف هستند. اندازه منافذ مولکولارسیوها بسته به نوع خاصی از غربال می تواند از ۳ آنگستروم تا ۱۰ آنگستروم متغیر باشد.
اقدامات لازم برای نگهداری مولکولارسیو (Molecular Sieve) یا غربال مولکولی چیست؟
- ۱. مولکولارسیو ها (غربال های مولکولی) به راحتی رطوبت را جذب می کنند. لذا در هنگام نگهداری نباید مستقیماً در معرض هوا قرار گیرد و باید در جای خشک قرار گیرند. غربال های مولکولی که به مدت طولانی ذخیره شده اند و رطوبت را جذب کرده اند باید قبل از استفاده احیا شوند.
- ۲. باید از نفوذ روغن (بخارات روغن) و آب مایع به مولکولارسیوها اجتناب شود. روغن می تواند منافذ غربال های مولکولی را مسدود نماید لذا در هنگام فرآیند احیا ، روغن ممکن است کربنیزه شده و منافذ را مسدود کند. برای گاز حاوی نفت و آب ابتدا باید نفت و آب جدا شود و سپس وارد برج غربال مولکولی شود. با توجه به گرمای آزاد شده توسط مولکولارسیو در زمان جذب آب ، هنگامی که آب مایع مستقیماً با غربال مولکولی تماس پیدا می کند مقدار زیادی گرما آزاد می شود که ممکن است باعث خرد شدن مولکولارسیو گردد.
- هنگامی که برج جذب حاوی مولکولارسیو که تحت فشار کار می کند احیا و سوئیچ می شود، فشار داخلی برج باید به آرامی کاهش یابد. اگر سرعت کاهش فشار خیلی سریع باشد، ذرات غربال مولکولی ممکن است شکسته و پودر شوند.
احیا مولکولارسیو
مولکولارسیو ها به دو روش PSA و TSA قابل احیا هستند که با توجه به نوع و شرایط فرآیندی روش احیا انتخاب می گردد. جهت اطلاع از روش احیا هر یک از مولکولارسیو ها ، لطفا با پشتیبانی پتروتات تماس بگیرید .
اقدامات لازم برای نگهداری آلومینا اکتیو (Activated Alumina) چیست؟
آلومینا اکتیو ها به راحتی رطوبت هوا را جذب می کنند. لذا در هنگام نگهداری نباید مستقیماً در معرض هوا قرار گیرد و باید در جای خشک قرار گیرند. آلومینا اکتیو هایی که به مدت طولانی ذخیره شده اند و رطوبت را جذب کرده اند باید قبل از استفاده احیا شوند.
باید از نفوذ روغن (بخارات روغن) به آلومینا اکتیوها اجتناب شود. روغن می تواند منافذ آلومینا اکتیو را مسدود نماید لذا در هنگام فرآیند احیا ، روغن ممکن است کربنیزه شده و منافذ را مسدود کند.
هنگامی که برج جذب حاوی آلومینا اکتیو که تحت فشار کار می کند احیا و سوئیچ می شود، فشار داخلی برج باید به آرامی کاهش یابد. اگر سرعت کاهش فشار خیلی سریع باشد، ذرات آلومینا اکتیو ممکن است شکسته و پودر شوند.
احیا آلومینا اکتیو
آلومینا اکتیو به روش PSA قابل احیا است. جهت اطلاع از روش احیا آلومینااکتیو ، لطفا با پشتیبانی پتروتات تماس بگیرید .
کاربردهای هوای فشرده ( رطوبت زدایی از هوای فشرده )
هوای فشرده به عنوان منبع انرژی و به عنوان هوای فعال استفاده می شود. به عنوان منبع تغذیه، هوای فشرده اغلب برای تامین انرژی ماشین های پنوماتیکی مانند مته ها، چکش ها ، آچارها و آسیاب ها استفاده می شود.
هوای فشرده هوایی است که مستقیماً با محصول تماس پیدا می کند. به همین دلیل باید تمیز ، خشک و عاری از آلودگی باشد.
برای اطمینان از رعایت این استانداردها، از کمپرسورهای هوای بدون روغن به همراه سایر تجهیزات برای تمیز کردن و خشک کردن هوای فشرده استفاده می کنند.
برخی از صنایع اصلی که از هوای فشرده استفاده می کنند عبارتند از:
مواد شیمیایی
تولید کنندگان مواد شیمیایی می خواهند از کیفیت محصولاتی که ارائه می دهند اطمینان حاصل کنند. به دلیل فرار بودن مواد شیمیایی، مهم است که هوای فشرده مورد استفاده تمیز و عاری از دود روغن باشد.
موارد استفاده در این صنعت شامل جابجایی مواد (material handling) و خشک کردن محصول (product drying) است.
خودرو
هوای فشرده نقش اساسی در تولید و ساخت خودرو دارد. از روباتهای مونتاژ تا روباتهایی که از ابزارهای اسپری هوای فشرده برای پایان رنگ استفاده میکنند. این نشان می دهد که صنعت خودرو برای تولید خودروهای با کیفیت به کمپرسورهای هوا متکی است.
مصارف صنعتی
هوای فشرده به طور گسترده در کاربردهای صنعتی از جمله ساخت و ساز ، مشاغل مکانیکی ، تعمیر و نگهداری جاده ها ، کارخانه های تولیدی ، خطوط تولید و بسیاری از فرآیندهای صنعتی استفاده می شود.
صنایع غذایی
از آنجایی که هر غذا یا نوشیدنی باید برای مصرف انسان مناسب باشد، هر هوای فشرده ای که با آن تماس پیدا می کند باید استانداردهای بهداشتی و ایمنی سختگیرانه را رعایت کند.
در این صنعت، برخی از کاربردهای رایج هوای فشرده، استفاده از آن در جابجایی محصولات، دستگاه های پرکن مواد غذایی ، پمپ های بسته بندی و مایعات است.
داروسازی
شرکت های داروسازی از هوای فشرده به عنوان هوای مورد نیاز برای تمیز کردن، تهویه و جابجایی محصول و همچنین بسته بندی داروها استفاده می کنند.
با توجه به استانداردهای بالای سلامت و ایمنی داروها باید همیشه، هوای فشرده بسیار استریل مورد استفاده قرار میگیرد.