کاسنی یک گیاه گلدار بنفش چندساله است که از خانواده قاصدکها با برگ و ریشههای خوراکی است. عرق کاسنی به دلیل بوی مطبوع، برای اهداف آشپزی و در طب سنتی نیز به دلیل خواص بینظیری که دارد برای انواع بیماریها استفاده میشود. به نظر میرسد قرنها پیش یکی از اولین کاربردهای کاسنی بهویژه ریشه آن، جایگزین بودن آن بجای قهوه بوده است. اگرچه کاسنی بهخودیخود کافئین ندارد، اما مانند دانههای قهوه، طعم بسیار مشابهی دارد. بنابراین برای کسانی که میخواهند نوشیدنی قهوه بخورند و درعینحال مراقب کافئین نیز باشند، ریشه کاسنی ممکن است راهحل خوبی باشد. مردم ریشه کاسنی را خشک و آسیاب میکنند تا یک جایگزین خوب برای قهوه باشد. امروزه استفاده از ریشه کاسنی در غذا و نوشیدنی بسیار فراتر از جایگزینی آن برای قهوه است. خارج از منابع غذایی برخی از افراد، حتی از آن به شکلهای بسیار غلیظ برای اهداف دارویی استفاده میکنند. درحالیکه برخی نیز ممکن است خمیر کاسنی را بهصورت موضعی برای کاهش التهاب استفاده کنند و برخی دیگر آن را برای اختلالات کیسه صفرا، کبد و فشارخون بالا مصرف کنند که برای این موارد تنها از عرق کاسنی استفاده میشود.
خواص شگفت انگیز عرق کاسنی برای سلامتی
از نظر تغذیه، عرق کاسنی به دلیل داشتن گروه خاصی از الیاف به نام فروکتان شناخته شده است. به طور خاص، کاسنی حاوی سطوح فوق العاده بالایی از فروکتان به نام اینولین، یک فیبر محلول غیر قابل هضم است. یکی از مزایای اینولین این است که بهعنوان یک پری بیوتیک در نظر گرفته میشود، به این معنی که میتواند رشد باکتریهای مفید (به نام پروبیوتیکها) را در روده شما افزایش دهد. این امر مهم است، زیرا سلامت و عملکرد بهتر روده، بهبود ایمنی بدن، عملکرد مغز و سلامت گوارش را بههمراه دارد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از اینولین بیشتر در رژیم غذایی، پتانسیلی است که برای کاهش سطح کلسترول مضر LDL وجود دارد و همچنین تحقیقات نشان میدهد که افزایش مصرف اینولین میتواند دفعات مدفوع را بهبود بخشد. مطالعهای در ژورنال Gut نشان میدهد که تغییر در ترکیب باکتریهای رودهای که در اثر مصرف اینولین ایجاد میشود، میتواند به دفع مدفوع برای کسانی که از مشکلات حرکت روده رنج میبرند کمک کند. یبوست یکی از شایعترین شکایات دستگاه گوارش است، بنابراین اینولین این نوع عرق میتواند یک درمان مفید باشد.
یکی دیگر از مزایای اینولین کنترل قند خون است. در مطالعهای که بر روی زنان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد، زنانی که مکملهای اینولین مصرف کردند، قند خون ناشتا را بهبود بخشیدند و ظرفیت آنتیاکسیدانی را افزایش دادند.
آیا روش درستکردن عرق کاسنی بر سلامتی شما تأثیر میگذارد؟
عرق کاسنی حاوی طیف وسیعی از ریزمغذیهای ضروری از جمله پتاسیم، ویتامین C، ویتامین B6 و منگنز (یک ماده مغذی در متابولیسم، ایمنی و تشکیل استخوان) است. در مورد کلسیم مفید برای استخوان، تحقیقات نشان میدهد که این عرق (حدود 8 گرم در روز) نرخ جذب را بهبود میبخشد. فیبر موجود در کاسنی روده بزرگ را اسیدیتر میکند و این باعث افزایش سطحی میشود که میتواند مواد مغذی مانند کلسیم را جذب کند. اما تمام این خواص مثبت و ویژگیهای عالی زمانی به دست میآیند که عرق کاسنی ای که تهیه میکنید کاملاً ارگانیک و بدون ناخالصی باشد.
چگونه عرق کاسنی را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟
شما میتوانید ریشه کاسنی کامل را مانند سایر سبزیها ریشهدار بپزید و بخورید، اما علاوه بر اینکه ریشه این گیاه در دسترس نیست، به دلیل تلخی که دارد کمتر کسی حاضر است آن را در رژیم غذایی خود جای دهد. در عوض، عرق اصل این گیاه را میتوانید از مراکز معتبر تهیه کرده و در سبد غذاییتان قرار دهید و از فواید بینظیر آن بهرهمند شوید.
اگر کسی برای دریافت مقادیر کافی فیبر تلاش میکند، یک ماده غذایی تولید شده حاوی کاسنی میتواند به او کمک کند تا نیازهای خود را برآورده کند، منطقی است که پیشنهاد کنیم این محصول را بهعنوان مکملی برای سایر منابع غذایی باکیفیت بالا بگنجانید.
کلام آخر
توصیه میکنیم که اکثر مواد غذایی و فیبر دریافتی شما از مواد غذایی در حالت طبیعی و با کمی اتکا به اقلام فرآوری شده تأمین گردد. بااینحال اگر فردی برای دریافت فیبر کافی تلاش میکند، عرق کاسنی اصل میتواند به او کمک کند تا نیاز فیبر خود را برآورده کند، منطقی است که این محصولات را در میان سایر منابع غذایی باکیفیت بالا قرار دهید. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم دریافت تمامی خواص کاسنی در گرو خرید عرق کاسنی اصل است که باید از مراکز معتبر تهیه شود. فروشگاه اینترنتی هیرودنا به آدرس اینترنتی https://herodena.com/ یک فروشگاه اینترنتی تخصصی در زمینه تولید و عرضه عرقیات ارگانیک است که میتوانید بهترین عرق کاسنی را تهیه کرده و از مزایای فوقالعاده آن بهرهمند شوید.