شنیدن اخبار روز همیشه برای مردم همه دورانها جذاب بوده است. انسان ذاتا موجودی است که به شنیدن و خواندن خبر های مختلف علاقه دارد. به همین دلیل است که متناسب با هر دوره و تکنولوژیهای موجود آن، خبرگزاریهای مختلف اخبار گوناگون سراسر جهان را به گوش مردمان رسانده اند. مهمترین وظیفه یک خبرگزاری آن است که اخبار واقعی، صحیح و دقیق را به گوش مردم برساند. داستان تأسیس اولین خبرگزاری در ایران و معرفی خبرگزاری صدای فارس ؛ یکی از خبرگزاریهای تازه تأسیس اما معتبر را در ادامه با هم میخوانیم.
خبرگزاری پارس؛ اولین خبرگزاری رسمی در ایران
اگرچه شکل اعلام و انتشار اخبار در ایران در دورههای مختلف، متفاوت بوده است اما اولین خبرگزاری رسمی ایران، به شکل امروزی کمتر از یک قرن است که تأسیس شده است. خبرگزاری پارس در ۲۰ مرداد ماه سال ۱۳۱۳ با نام آژانس پارس در وزارت خارجه ایران تأسیس شد تا اخبار مملکتی را گردآوری کرده و به واسطه رسانههای گروهی در اختیار مردم قرار دهد.
عبدالله انتظام یکی از اعضای وزارت امور خارجه اولین کسی بود که به عنوان ریاست این آژانس خبرپراکنی منصوب شد. خبر تأسیس این خبرگزاری رسمی در روزنامه اطلاعات که یکی از قدیمیترین روزنامههای خبری ایران است درج شده، در این خبر آمده است: «آژانس پارس امروز رسماً افتتاح گردید. از این تاریخ به بعد وقایع و حوادث ممالک دنیا که توسط آژانسهای خارجه واصل میگردد، آژانس پارس واسطه رساندن این حوادث و وقایع به ما و بالنتیجه به خوانندگان محترم جراید خواهد بود.
وظیفه ثانی آژانس پارس یعنی انتشار اطلاعات داخلی مملکت شاهنشاهی ایران از نظر اوضاع و احوال امروزه مملکت و مقتضیات عصر دنیای متمدن کمتر از وظیفه اولی آن یعنی انتشار وقایع دنیا برای اطلاع ما نیست.
اهمیت آژانس پارس نه از این نظر است که تصور شود سرویس تبلیغات خواهد بود و با آنکه دارا بودن سرویس تبلیغات چنانکه ممالک متمدنه پست وزارت آن را دارا هستند در عرف امروزه دنیا جایز و حتی واجب است، بلکه از این نظر است که معلومات صحیحه اطلاعاتی که مقرون به حقیقت باشد از اوضاع و احوال این مملکت در معرض افکارعمومی دنیا گذارده شود…» خبرگزاری پارس در ابتدا با یک کادر خبری کوچک کار خود را آغاز کرد. اخبار این خبرگزاری هر روز صبح و عصر با انتشار دو بولتن به زبانهای فارسی و فرانسه، اخبار ایران را برای مقامات مملکتی، خبرگزاریهای خارجی و روزنامهها نقل میکرد.
سالهای درخشش خبرگزاری پارس
آژانس خبری پارس از سال ۱۳۳۲ اخبار خبرگزاری ها، رادیو، تلویزیونها و مطبوعات را به زبانهای مختلف ترجمه و برای علاقمندان به خبر منتشر میکرد. از سال ۱۳۴۲ همزمان با تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی، این آژانس خبری با نام خبرگزاری پارس «پانا» به این وزارتخانه ملحق شده و زمان فعالیت آن به صورت ۲۴ساعته شد.
این خبرگزاری مدتی به عنوان یکی از زیرمجموعههای رادیو فعالیت کرد و تهیه کننده اخبار این سازمان بود. در سال ۱۳۵۰ اولین رقیب واقعی خبرگزاری پارس ایجاد شد و سازمان رادیو و تلویزیون ملی خبرگزاری مستقل خود را راه اندازی کرد (آنچه امروز واحد مرکزی خبر نامیده میشود). خبرگزاری پارس با آن همه سال فعالیت و درخشش در آستانه تعطیلی قرار گرفت و در نهایت با حمیاتهای دولتی نجات یافت.
این خبرگزاری طی سالها فعالیت فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشت و به عنوان زیر مجموعه سازمانها مختلفی از جمله وزارت پست و تلگراف، وزارت اطلاعات و نهاد نخستوزیری فعالیت کرد. در دی ماه سال ۱۳۶۰ این خبرگزاری به وزارت ارشاد ملحق شد و با نام جدید «سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی» مشغول به فعالیت شد. سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی امروزه هم گام با تکنولوژیهای مدرن روز دنیا، پایگاه خبری دیجیتال خود را نیز راه اندازی کرده و به صورت گسترده به انتشار اخبار میپردازد.
چندین دهه فعالیت قدرتمند و پرشور خبرگزاری جمهوری اسلامی باعث شد که خبرگزاریهای بیشتری در حوزه انتشار اخبار فعالیت داشته باشند. این شور و اشتیاق همچنان با تأسیس خبرگزاریهای مختلف ادامه یافته است و مطمئنا در سالهای آتی نیز ادامه مییابد.
صدای فارس؛ خبرگزاری معتبر و تازه تأسیس نوپا
اگرچه امروزه شیوههای انتشار اخبار بسیار متفاوت است و از شبکههای اجتماعی، سایتهای خبری و فضای مجازی اخبار مختلف را در اختیار علاقمندان به خبرها قرار میدهند اما هنوز هم خبرگزاریهای معتبر تنها منبع دریافت اخبار واقعی و قابل تأیید هستند.
یک خبرگزاری با نامهای مختلفی از جمله آژانس خبری و بنگاه یا پایگاه خبری فعالیت میکند و مهمترین وظیفه آن تهیه و ارائه انواع اخبار برای رسانهها است. صدای فارس یک خبرگزاری تازه تأسیس است که با انگیزه و شور بسیار در تلاش است با کمک خبرنگاران جوان و پرشور اطلاعات به دست آمده از سراسر دنیا را در اشکال مختلف خبر، مقاله، ماجراها، تصاویر، صوت، ویدئو، گرافیکها و… در اختیار علاقمندان قرار دهد.
گسترش اینترنت در ایران در چند دهه اخیر، پایگاههای خبری را از حالت سنتی خارج کرده و به نسخه دیجیتال تغییر داد. خبرگزاری صدای فارس یک خبرگزاری دیجیتال است که علاقمندان به اخبار میتوانند جدیدترین رخ دادهای سراسر دنیا را در قالب خبر، مقاله، ویدیو و… در آن مشاهده کنند.