امروزه میتوان گفت سفر با هواپیما و همچنین وسایل ارتباط جمعی نظیر اینترنت و تلفنهای همراه ارتباطات بینالمللی را به طرز قابل توجهی افزایش داده و آسانتر کردهاند، به طوری که حتی اگر بخواهیم هم نمیتوانیم از این ارتباطات دور بمانیم. اما اگر بخواهیم به ارتباطات خود پایان دهیم چه؟ ارتباطاتی همچون ازدواج. این روزها […]
امروزه میتوان گفت سفر با هواپیما و همچنین وسایل ارتباط جمعی نظیر اینترنت و تلفنهای همراه ارتباطات بینالمللی را به طرز قابل توجهی افزایش داده و آسانتر کردهاند، به طوری که حتی اگر بخواهیم هم نمیتوانیم از این ارتباطات دور بمانیم.
اما اگر بخواهیم به ارتباطات خود پایان دهیم چه؟ ارتباطاتی همچون ازدواج. این روزها پایان دادن روابطی چون ازدواج آن هم به صورت بینالمللی به طرز چشمگیری رایج شده است. همه ما میدانیم که طلاق گرفتن امری سخت و دشوار است اما اگر شما و همسرتان در کشورهای مختلف زندگی کنید این امر قدری سختتر و پیچیدهتر خواهد بود و نیاز به این دارد که قوانین کشورها و ملیتهای مختلف شما و همسرتان در این مورد در نظر گرفته شود.
دانستن قوانین طلاق و قوانین مهریه در خارج از کشور و بسیاری موارد دیگر امری است که قبل از هر اقدام باید از آنها اطلاع پیدا کنیم تا بتوانیم راحتتر به موارد رسیدگی کنیم. از اینرو در این مقاله قصد داریم به قوانین طلاق در اروپا در صورتی شما و یا همسرتان دارای دو ملیت مختلف هستید و یا در دو کشور مختلف زندگی میکنید بپردازیم.
چه نکاتی را باید قبل از طلاق غیابی در نظر بگیریم؟
در واقع این موارد:
- برای تشکیل پرونده به کجا باید مراجعه کرد؟
- کجا و چگونه میتوان تشکیل پرونده داد؟
- چگونه و کجا باید مدارک را تحویل گرفت؟
- چگونه میتوان حکم را به اجرا گذاشت؟
سؤالهایی است که قبل از هر اقدامی باید پاسخ آنها را بیابیم.
در ابتدای امر باید بدانیم که قوانین طلاق در ارپا و حقوق بینالملل، مسأله و امری پیچیده است و تعامل حقوق خانواده ایران و قوانین خارجی حتی مقداری پیچیدهتر است. اما با این حال، برخی از نکات اساسی وجود دارد که باید در مورد طلاقهای بینالمللی بدانید و برای تسریع در پیشرفت مسأله به آنها عمل کنید.
نکتهای که بسیار حائز اهمیت است این است که باید نکات را در نظر بگیرید و علاوه بر آن برای هرچه بیشتر دانستن قوانین کشوری که در آن زندگی میکنید از یک وکیل ماهر راهنمایی بگیرید.
طلاق برای زوجهای بینالمللی
هنگامی که یک زوج متاهل تصمیم به جدایی دائمی میگیرند، یک یا هر دو زوج باید مراحل طلاق را آغاز کنند در نهایت نیز در اکثر کشورها طلاق توسط دادگاه تصمیمگیری میشود و حکم آن دادگاه ازدواج را فسخ میکند.
اگر در دو کشور متفاوت زندگی میکنیم یا ملیتهای متفاوتی داریم پرونده طلاق خود را به کجا باید ارائه دهیم:
اگر شما و همسرتان در دو کشور متفاوت زندگی میکنید و یا ملیتهای متفاوتی دارید و قصد گرفتن طلاق غیابی در خارج از کشور را دارید و یا به صورت توافقی میخواهید از یکدیگر جدا شوید شما میتوانید درخواست خود را به دادگاههای کشوری که در لیست زیر است ارسال کنید:
- کشوری که شما و همسرتان در آن زندگی میکنید
- کشوری که آخرین بار با همسرتان با هم در آن زندگی کردید (به شرطی که یکی از شما هنوز در آن کشور زندگی کند)
- کشوری که شما در آن زندگی میکنید (مشروط بر اینکه در حال ارسال یک درخواست مشترک باشید)
- کشوری که همسرتان در آن زندگی میکند.
- کشوری که تبعیت آن را دارید و یا اگر ندارید 1 سال گذشته را در آن زندگی کردهاید
- کشوری که ملیت آن را دارید
قوانین طلاق کدام کشور در مورد پرونده طلاق شما اعمال میشود؟
اگر شما و یا همسرتان ملیت متفاوتی دارید و یا هر یک از شما در دو کشور مختلف در اتحادیه اروپا زندگی میکنید باید بدانید که بر طبق قوانین طلاق در اروپا در چنین شرایطی میگوید که قانونی که بر طلاق شما حاکم است لزوماً نباید قانون کشوری باشدکه در آن درخواست طلاق خود را ثبت میکنید.
از این رو 17 کشور اتحادیه اروپا مجموعه قوانین واحدی را برای تعیین اینکه کدام قانون باید در مورد طلاقهای خارج از مرزی اعمال شود، تصویب کردهاند. که این کشورها عبارتد از:
- اتریش
- بلژیک
- بلغارستان
- استونی
- فرانسه
- آلمان
- یونان
- مجارستان
- ایتالیا
- لتونی
- لیتوان
- لوکزامبورگ
- مالت
- پرتغال
- رومانی
- اسلوونی
- اسپانیا
و در حقیقت در هر یک از این 17 کشور، شما میتوانید در صورتی که شرایط زیر را داشته باشید با همسر خود برای اعمال قوانین طلاق توافق کنید:
- کشوری که شما و همسرتان همچنان در آن زندگی میکنید
- کشوری که آخرین بار با همسرتان با هم در آن کشور زندگی کردید (در صورتی که یکی از شما هنوز در آن کشور زندگی میکند)
- کشوری که شما و یا همسرتان ملیت آن را دارید
- کشوری که در آن درخواست طلاق میدهید
اگر با همسرتان در مورد قوانینی که پرونده باید در آن به جریان درآید به توافق نرسیدید:
بر طبق قوانین طلاق اروپا اگر شما و همسرتان در مورد انتخاب کشوری که باید در مورد پرونده طلاق شما نظر دهی کند به نتیجهای واحدی نرسیدهاید دولت میتواند به تنهایی در این مورد تصمیمگیری نماید.
قوانین تقسیم اموال در طلاق غیابی
گرفتن مهریه در خارج از کشور و یا تقسیم اموال پس از جدایی امری پیچیده است با این حال در این خصوص زن و مرد هر دو میتوانند در ابتدا بایک دیگر مشورت کنند و به توافق برسند و اموال خود را با یکدیگر تقسیم کنند و در عین حال میتوانند در مورد اموالی که با یکدیگر به توافق نمیرسند از دادگاه بخواهند تا در این خصوص تصمیم خود را به زوجین اعلام کند.
دادگاه نیز با در نظر گرفتن قوانین طلاق در اروپا و همچنین مسائل دیگری چون حضانت فرزند و یا اموالی که در حین زندگی مشترک زن و مرد آنها را با یکدیگر بدست آوردهاند در این خصوص تصمیمگیری کرده و نتیجه نهایی را به زن و مرد اعلام کند. تمامی این موارد نیز بسته به قوانین کشوری که در آن درخواست طلاق خود را ثبت میکنید و پرونده شما در آن جریان دارد و همچنین قرار است در آن تصمیمگیری شود کاملاً متفاوت است.
نقش وکیل در گرفتن طلاق
البته نباید نقش مهم وکیل را در این میان نادیده گرفت به همین دلیل بهتر است قبل از هر اقدامی از یک وکیل خبره کمک گرفت تا با در نظر گرفتن قوانین آن ایالت بهترین راهنمایی را به شما داشته باشد گرفتن طلاق در خارج از کشور یکی از مواردی است که گرفتن وکیل در آن به شما کمک به سزایی می کند. عدم آشنایی شما با قوانین و پیچیدگی قوانین کشورها دلایل محکمی هستند که مراحل طلاق خود را به یک وکیل بسپارید. یادتان باشد هزینه وکیلی که برای طلاق پرداخت می کنید در قبال وظایف وکیل طلاق توافقی واقعا ناچیز است.