• امروز : سه شنبه - ۱۷ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 8 October - 2024

راهنمای معرفی و کار با قلاویز ماشینی

  • ۱۹ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۷
راهنمای معرفی و کار با قلاویز ماشینی

قلاویز وسیله ­ای است که برای تراش­کاری و و دنده کردن چوب، فلز و پلاستیک استفاده می­ شود و در مجموع یک ابزار برای تراشکاری می­باشد. این وسیله اغلب از جنس فولاد کربنی یا فولاد تندبر ساخته می­ شود.

تنه قلاویز باریک­ تر از بخش رزوه می­باشد، بین لبه ­های برنده آن در بخش رزوه شیارهایی وجود دارد که خیاره نام دارد. قلاویز دارای 4 ردیف دندانه است که براده برداری انجام می­دهد. بین این 4 ردیف­ یک شیار برای خروج آب و صابون و براده در هنگام رزوه­ زنی وجود دارد. انتهای قلاویز را به طور چهاروجهی می­سازند. قلاویز دارای دو دسته کلی ماشینی و دستی است که با هم تفاوت­ هایی دارند.

قلاویزکاری چیست؟

قلاویزکاری یکی از اعمال تراشکاری است در واقع ایجاد یک رزوه در یک سوراخ را قلاویز کاری (Internal Threading) می­ گویند. برای انجام این عمل سوراخی با قطر معلوم روی قطعه ایجاد می­کنند و سپس به طور دستی یا ماشینی دنده ­های رزوه در آن سوراخ به وجود می ­آیند.

به وسیله مته قلاویز داخل سوراخ قطعه سوراخ­ های رزوه ایجاد می­شوند. رزوه­ها به طور مارپیچ درون سوراخ قرار می­ گیرند و پیج مناسب درون آن بسته می ­شود. در قلاویزکاری ماشینی گشتاور لازم با استفاده از ماشین قلاویز به وجود می ­آید.

در کل فرآیند تراشیدن و تشکیل رزوه داخلی قلاویزکاری نام دارد و همان­طور که گفته شد به دو شکل دستی و ماشینی انجام می­ گیرد.

توصیه ­های مهم در هنگام کار با قلاویز ماشینی

  1. به منظور آن که براده ­های به وجود آمده در نتیجه قلاویزکاری زیاد نشوند بهتر است هر چند وقت قلاویز را یک مرتبه در خلاف جهت عادی حرکت بچرخانید. همچنین برای جلوگیری از شکستن قلاویز باید براده ­های ایجاد شده از توی سوراخ خارج شوند.
  2. از وارد کردن نیروی زیاد به قلاویز در هنگام قلاویزکاری خودداری کنید زیرا احتمال شکستن آن وجود دارد یا ممکن است دندانه و رزوه ایجاد شده صاف نشود و مطلوب نباشد.
  3. بهتر است برای رزوه نمودن قطعات فولادی در ابتدای کار ابزار را روغن­ کاری کنید.
  4. به منظور رزوه ­دار نمودن قطعات آلومینیومی بهتر است به جای روغن از نفت استفاده کنید.
  5. به منظور رزوه ­دار نمودن قطعات چدنی و برنجی نیازی به نفت یا روغن نمی­ باشد ولی اگر قطعات بزرگی داشته باشید انجام روغن­کاری گزینه بهتری است و کار با کیفیت بهتری انجام می­ شود.

جمع بندی

هرکدام از انواع قلاویزها برای کار خاصی طراحی شده است. در بازار دو نوع قلاویز دستی و ماشینی در اختیار صنعتگران قرار گرفته است. در حالت کلی می ­توان گفت استفاده از قلاویز ماشینی نسبت به انواع دستی باعث بالا رفتن سرعت کار می­ شود چون برای استفاده از قلاویز دستی نیاز به انجام کار در چند مرحله دارید و انجام کار با نوع ماشینی در یک مرحله سرعت کار را تا حد مقبولی بالا می­ آورد. با این حال هرکدام از این نوع ابزارها دارای مزایای خاص خود هستند و در جای مخصوص خود به کار می­ روند.

برای استفاده از این ابزارها نیاز به اطلاعات و مهارت دارید و با خواندن و دیدن می­توانید این مهارت ­ها را کسب کنید. در بعضی مواقع باید حتما کار با چنین ابزارهایی آموزش داده شود تا احتمال خسارات جانی و مالی را تا حد ممکن پایین بیاورد.

با توجه به اینکه قلاویزکاری فرآیند حساس و دقیقی است توصیه می شود که از دقیق ترین و با کیفیت ترین ابزارها (قلاویز دستی و ماشینی) استفاده کنید و در شرایط استاندارد این کار را انجام دهید تا نتیجه مطلوب بگیرید. قلاویز ماشینی ولکل یکی از این برندهای باکیفیت و ساخت کشور آلمان است که خوشبختانه گروه صنعتی فتحی تنها نماینده ولکل در ایران ارائه دهنده تمامی ابزارهای قلاویز دستی و قلاویز ماشینی ولکل هستند و می توانید با مراجعه به وب سایت voelkel.ir بصورت تکی و عمده تهیه کنید.

لینک کوتاه : https://shoma-online.ir/?p=187667

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.