اگر از دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده می کنید و یا قصد خرید این دستگاه را دارید حتما مفهوم شست و شوی ممبران ها را شنیده اید. فرایند شست و شوی ممبران های دستگاه تصفیه آب صنعتی یک فرایند پنج مرحله ای است که در ادامه با این مراحل آشنا می شویم.
دلایل گرفتگی ممبران های دستگاه تصفیه آب صنعتی
پیش از آشنایی با روش شست و شوی غشا ها، به دلایل گرفتگی دستگاه تصفیه آب صنعتی و اهمیت شست و شوی آن بپردازیم.
گرفتگی غشا های درون آب شیرین کن امری اجتناب پذیر است. چرا که این دستگاه از روزنه های بسیار ریزی که در ممبران RO اسمز معکوس وجود دارد برای تصفیه آب استفاده می کند. حال آب ورودی که دارای املاح فراوان است وارد این ممبران ها شده و از میان روزنه های آن عبور می کند و نمک ها بین روزنه های به دام می افتند. بجز نمک ها، میکروارگانیسم و مواد آلی نیز ممکن است باعث گرفتگی غشا ها شوند که در نهایت منجر به نیاز به شست و شوی غشا ها می شود.
یکی دیگر از دلایل گرفتگی ممبران ها خاموش کردن دستگاه می باشد. هنگام خاموش شدن دستگاه مقداری آب درون ممبران ها باقی می ماند که باعث می شود مواد محلول و غیر محلول درون آب بر روی غشا رسوب کند. برای پیشگیری از وقوع این حادثه یک دستگاه اتو فلاش باید بر روی آب شیرین کن تعبیه شود.
فرایند شست و شویCIP چیست؟
CIP به معنای شست و شوی ممبران ها در محل می باشد. با کمک فرایند CIP تمام مواد کلوئیدی، میکروارگانیسم ها، مواد معدنی و سایر مواد معدنی که در طی فرایند تصفیه بر روی ممبران رسوب کرده اند حذف می شود. به این ترتیب دستگاه دوباره به عملکرد نرمال و طبیعی خود باز می گردد.
زمان مناسب برای شست و شوی ممبران ها
سازنده های دستگاه تصفیه آب صنعتی معمولا بر اساس کیفیت آب ورودی و نوع ممبرانی که دستگاه به کار برده اند زمان شست و شوی مناسب ممبران ها را تعیین می کنند. که اپراتور باید در بازه زمانی تعیین شده اقدام به شست و شوی دستگاه نماید. اما گاهی اوقات با توجه به تغییر شرایط کیفیت آب ممکن است نیاز به انجام CIP در خارج از بازه زمانی تعیین شده باشد. طبق یک اصل کلی هنگامی که دبی بین 10 تا 15 درصد افت پیدا کند و یا میزان TDS خروجی 5 درصد افزایش پیدا یابد به این معناست که زمان فرا رسیدن شست و شوی CIP فرا رسیده است.
مراحل انجام فرایند شست و شوی CIP در دستگاه تصفیه آب صنعتی
مرحله اول: شست و شو با آب تصفیه شده
اولین گام برای شست و شوی ممبران شستن دستگاه با آب تصفیه شده می باشد. بهتر است دمای آب بین 60 تا 80 درجه سانتیگراد باشد تا شست و شو به شکل درستی انجام شود. آب استفاده شده در این مرحله باید آب تصفیه شده توسط خود دستگاه و یا آب نرم شده استاندارد باشد. مدت زمان شست و شو با آب بین 10 الی 15 دقیقه می باشد.
مرحله دوم: شست و شوی قلیایی
محلول قلیایی یک یا دو درصد تهیه کنید، بهتر است دمای محلول تهیه شده بین 60 تا 80 درجه باشد. سپس محلول را به منظور شست و شوی ممبران به درون دستگاه تزریق می شود. پروتئین، چربی و سایر آلاینده ها از سطح ممبران پاک می شوند. مدت زمان شست و شوی قلیایی نیز بین 10 تا 15 دقیقه تعیین شده است.
مرحله سوم: شستو شوی با آب
بعد از اینکه شستو شوی قلیایی تمام شد دوباره ممبران ها با آب شسته می شوند تا مواد قلیایی باقی مانده بر روی ممبران ها تمیز شوند. مدت زمان دومین مرحله شستوشو با آب بین 10 تا 15 دقیقه تعیین شده است. اما به دلیل امکان بروز اشتباه در تهیه محلول بازی و سایر خواص ممبران ها بهتر است pH آب خروجی اندازه گیری شود و pH آب ورودی محاسبه گردد. اختلاف این دو نباید بیشتر از 0.5 باشد.
مرحله چهارم: اسید شویی
غلظت محلول اسیدی تهیه شده بین 0.5 تا یک در صد است. محلول تهیه شده بین 15 تا 20 دقیقه است. اسیدشویی منجر به حذف نمک ها، مواد معدنی و سایر فلزات از روی غشای RO می شود.
مرحله پنجم: شست و شو با آب
برای از بین بردن اسید های باقی مانده بر روی ممبران ها پس از اتمام اسیدشویی، ممبران ها به مدت پنج دقیقه با آب شسته می شوند. جهت اطمینان از حذف کامل مواد اسیدی همانند مرحله سوم pH آب ورودی و خروجی نباید اختلافی بیشتر از 0.5 داشته باشد.
توصیه های مهم قبل از انجام فرایند CIP
- پس از پایان عملیات CIP، یک روز دستگاه را خاموش نگه دارید.
- افزایش دمای محلول ها برای شست و شو حتی تا 40 درجه نیز می تواند موثر باشد.
- محلول اسیدی و قلیایی مورد نظر را طبق استانداردی که سازنده تعیین می کند تهیه کنید.
- هرگز مدت زمان شست شو را کوتاه نکنید. چرا که تمیز نشدن کامل ممبران ها باعث افت کمیت و کیفیت آب خروجی می شود.
پکیج CIP اتوماتیک
گروه صنعتی آب سازه ارائه دهنده دستگاه های آب شیرین کن صنعتی، با شناخت مشکلات و اطلاع از چالش های به وجود آمده در این سیستم ها، دستگاه تصفیه آب صنعتی خود را به طور کامل به همراه سیستم های پیش تصفیه مانند فیلتر شنی و کربنی و سیستم تزریق آنتی اسکالانت به منظور جلوگیری از گرفتگی ممبران ها به همراه سیستم اتوفلاش و CIP تمام اتوماتیک ارائه می کند. استفاده از سیستم تمام اتوماتیک باعث شده تا خطا های انسانی کاهش پیدا کند و ممبران ها به طور کامل شسته شوند. در صورت نیاز به دستگاه تصفیه آب صنعتی و یا جهت بهره گیری از مشاوره رایگان در ارتباط با شست و شوی ممبران ها می توانید با مشاورین گروه صنعتی آب سازه تماس بگیرید و یا آب سازه را در گوگل سرچ کنید.
برچسب ها : دستگاه تصفیه آب صنعتی,تصفیه آب صنعتی,آب شیرین کن صنعتی,شست و شوی ممبران,تصفیه آب RO