به گزارش خبرگزاری مهر، نوید میرزاخانی عضو هیئت علمی گروه کاردرمانی دانشکده توانبخشی دداداندانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه اکثر کودکان دارای اختلال پردازش حسی مشکلات خاصتری مثل اختلال یادگیری، توجه، تمرکز و طیف اوتیسم نیز پیدا میکنند، گفت: با انجام ارزیابی اولیه پردازش حسی نوزاد و مداخلات لازم میتوان از این اختلالات پیشگیری کرد.
وی افزود: اختلال پردازش حسی میتواند زمینهساز اوتیسم و بسیاری از اختلالات دیگر مثل ADHD و اختلالات هماهنگی حرکتی و رفتاری در کودکان شود.
میرزاخانی با اشاره به مطالعه انجام شده در این زمینه خاطرنشان کرد: این تحقیق با هدف پیش بینی مشکلات رفتاری و اختلال پردازش حسی در کودکان با سابقه تولد زودهنگام انجام شد و به مدت دو سال به طول انجامید.
به گفته این متخصص کاردرمانی، در این مطالعه حاضر ۱۵۷ کودک پنج تا هفت ساله با سابقه تولد زودهنگام از مناطق مختلف شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به روش انجام این تحقیق، افزود: پس از تکمیل پرسشنامههای غربالگری توسط والدین کودکان، پردازش حسی (بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه، عمقی و حرکتی) آنان ارزیابی و تفسیر شد، بررسی ارتباط بین متغیرها نشان داد که ارتباط زیادی بین اختلالات رفتاری کودکان و پردازش حسی آنها وجود دارد.
به گفته وی، این پرسشنامهها بین ۱۵۷ کودک در مدارس عادی مناطق مختلف تهران توزیع و پس از تکمیل توسط والدین آنها جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت.
میرزاخانی یادآور شد: براساس نتایج این تحقیق مشخص شد که اکثر کودکانی که تولد زودرس داشتند در زمینه پردازش حسی دارای اختلال و مشکلات رفتاری خاص هستند.
به گفته وی، اختلال پردازش حسی میتواند زمینه ساز مشکلات رفتاری و اجتماعی و انواع ناسازگاریهای کودکان شود.
این متخصص کاردرمانی ادامه داد: هیچیک از کودکان مبتلا به اختلالات مذکور ضریب هوشی پایین نداشتند و همگی در مدارس عادی تحصیل میکردند.
وی با اشاره به نتایج پژوهش حاضر گفت: براساس یافتههای این پژوهش مشاهده شد که بسیاری از نوزادان نارسی که در بدو تولد حدود یک هفته تا ۱۰ روز در NICU بستری میشوند در سالهای آینده زندگی خود دچار زمینه های اختلالات یادگیری، رفتاری و توجه و ADHD میشوند.
میرزاخانی خاطرنشان کرد: با ارزیابی تشخیصی(پردازش حسی) نوزادان به ویژه نوزادان نارس بستری در NICU و انجام مداخلات لازم میتوان از بروز اختلالات مذکور در آینده ممانعت کرد.
وی، ارزیابی پردازش حسی، انجام مشاوره و آموزش والدین وتمرینات توانبخشی نوزاد (ماساژ، تحریکات لمسی) و در سنین بالاتر انجام بازی درمانی، تمرینات حسی و حرکتی و کاردرمانی را از جمله مداخلات پیشگیرانهای برشمرد که می تواند از بروز مشکلات و تاخیرهای این کودکان نسبت به سایرین پیشگیری کند.
به گفته این متخصص کاردرمانی، ارزیابیهای مذکور با هزینه بسیار پایینی انجام می شود و خانوادهها میتوانند با استفاده از کتابها و گایدلاینهای (راهنما) آموزشی تهیه شده در این زمینه به نوزاد خود کمک کنند.
مشکلات رفتاری خاص در کودکان با سابقه تولد زودرس
لینک کوتاه : https://shoma-online.ir/?p=271484