دنیا در این دو سده اخیر تحولات بسیار بزرگی را پشت سر گذاشته، علم موفق شده به پیشرفت تکنولوژی کمک کند و تکنولوژی هم با توجه به ویژگی هایی که دارد، به پیشرفت علم کمک می کند. یکی از مهم ترین اختراعات بشر در این مدت، موتور ژنراتور بوده است. شرکت های زیادی بعد از اختراع برق اقدام به طراحی، ساخت و فروش موتور ژنراتور کرده اند. موتور ژنراتورها که تقریبا با کشف برق و الکتریسیته، پا در محیط زندگی و کار انسان گذاشته اند، همچنان با بالاترین توان ممکن به خدمت رسانی به بشریت مشغول هستند. توان و بازده ای که با پیشرفت همزمان علم و تکنولوژی، روز به روز به آن افزوده می شود.
موتور ژنراتور چیست؟
موتور ژنراتور، مولد برق است. کارخانه ی تولید برق و الکتریسیته است. منبع تولید برق است. موتور ژنراتور وسیله و دستگاهی است که نبود آن به اندازه نبود برق برای دنیا دور از تصور می نماید. موتور ژنراتور راه خود را به زندگی ما پیدا کرده و از قرار معلوم حالا، حالا ها قصد ندارد که از زندگی ما بیرون برود.
موتور ژنراتور از دوقسمت اصلی ساخته شده است. موتور؛ که با سوزاندن سوخت های فسیلی به تولید انرژی مکانیکی می پردازد و ژنراتور؛ که انرژی مکانیکی ساخته شده توسط موتور را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. اغلب این دو قسمت توسط سازنده های متفاوت طراحی و ساخته می شوند. بعد این دو قسمت در شرکت هایی مانند شرکت تتاپاور به هم متصل شده و برای فروش در دسترس عموم مردم قرار می گیرند. البته شرکت تتاپاور در ایران، یک شرکت دانش بنیان می باشد که خود به صورت مجزا، به طراحی و تولید انواع موتور ژنراتور و قطعات جانبی آن می پردازد.
شرکت های دیگری مانند کاترپیلار هم هستند که این دو قطعه را با هم طراحی کرده و در یک دستگاه، به صورت یکجا به مشتری ارائه می دهند. علاوه بر این شرکت بعضی موتور ژنراتور ها مانند موتور ژنراتور های mtu هم به صورت یکجا به مشتری ارائه می شوند.
انواع موتور ژنراتور کدام است؟
موتور ژنراتورها انواع مختلفی دارند. هر خریدار بر اساس نیازی که دارد، یک نوع از موتور ژنراتور ها را خریداری میکند. مثلا از لحاظ سایز و اندازه موتور ژنراتور، ما از موتور ژنراتور های مخصوص استفاده در کمپ یا خانه های کوچک داریم که تنها حدود 20 کیلو گرم وزن دارند؛ تا موتور ژنراتورهای بسیار بزرگی که حدود چند تن هم می توانند وزن داشته باشند. چند موتور ژنراتور از این نوع که سایز بزرگ و وزن بالا دارند، با هم ترکیب می شوند و با آن ها نیروگاه های بزرگ محلی را طراحی و می سازند.
موضوع بعدی که موتور ژنراتور ها را به چند دسته مختلف تقسیم می کند، نوع سوخت مصرفی آن ها است. موتور ژنراتور ها از انواع مختلفی از سوخت های فسیلی استفاده می کنند. بعضی از آن ها از بنزین به عنوان سوخت مصرفی استفاده می کنند. این سوخت بیشتر در موتور ژنراتور های کوچک تر و با توان کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
موتور ژنراتورهایی هستن که از گازوئیل به عنوان سوخت مصرفی استفاده می کنند. این موتور ژنراتورها با عنوان دیزل ژنراتور استفاده می شوند و رایج ترین نوع موتور ژنراتور به شمار می آیند. این نوع از موتور ژنراتور ها به عنوان منبع تولید برق اضطراری، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
مورد بعد، موتور ژنراتور هایی هستند که از گاز طبیعی یا همان CNG برای روشن کردن موتور خود استفاده می کنند. این موتور ژنراتور ها با عنوان ژنراتور گازسوز یا ژنراتور گازی، معروف هستند. ژنراتورهای گازی بیشتر برای استفاده در مکان هایی که به صورت دائم به برق موتور ژنراتور نیاز است استفاده می شوند. همچنین این موتور ژنراتورها، برای طراحی و ساخت نیروگاه های برق پراکنده هم مورد استفاده قرار می گیرند.
موتور ژنراتور دوگانه سوز چیست؟
موتور ژنراتور دوگانه سوز، موتور ژنراتوری است که از دو مدل سوخت فسیلی می تواند استفاده کند. این موتور ژنراتور ها معمولا سازگار با دو سوخت گازوئیل و گاز طبیعی طراحی و ساخته می شوند. موتور ژنراتور دوگانه سوز به راحتی می تواند نوع سوخت مصرفی خود را تنها با زدن یک کلید تغییر دهد. این مدل از موتور ژنراتور ها، کاربرد های بسیار زیادی دارند.
موتور ژنراتورهای دوگانه سوز دارای یک باک بزرگ برای ذخیره گازوئیل هستند. علاوه بر این این موتور ژنراتورها مجهز به سیستم اتصال به گاز شهری یا همان CNG هستند. سیستم مدیریت سوخت و هوا در این موتور ژنراتور ها به گونه ای طراحی شده اند که در هنگام سوییچ بین سوخت ها به صورت هوشمند ترکیب مناسب هوا و سوخت مورد نظر را آماده می کنند و برای احتراق به سیلندر ها می فرستند. نکته جالب در مورد این موتور ژنراتور ها این است که برای تغییر نوع سوخت مصرفی نیازی به خاموش کردن موتور ژنراتور نیست. موتور ژنراتور بدون اینکه جریان تولید برق را متوقف کند، تنها با زدن یک کلید توسط اپراتور، سوخت مصرفی خود را تغییر می دهد!
این موتور ژنراتورها هوشمند هستند. مثلا اگر موتور ژنراتور دوگانه سوزی، مشغول تولید برق با سوزاندن گازوئیل باشد؛ بعد از مدتی که سوخت گازوئیل آن تمام شود، به صورت خودکار سوخت مصرفی را به گاز طبیعی تغییر می دهد. البته این در صورتی است که موتور ژنراتور دوگانه سوز به شبکه گاز شهری متصل باشد. همانطور که گفته شد، این تغییر خودکار سوخت مصرفی بدون قطع کردن تولید برق و در واقع بدون خاموش شدن موتور ژنراتور خواهد بود.
مزایای و معایب موتور ژنراتور دوگانه سوز
موتور ژنراتورهای دوگانه سوز، مزایای زیادی دارند. بیشتر این مزایا در بالا و در هنگام معرفی آن ها عنوان شد. ولی این موتور ژنراتورها معایبی هم دارند. یکی از این معایب این است که در رده قدرتی یکسان. موتور ژنراتورهای دوگانه سوز از موتور ژنراتورهای تک سوز یا همان دیزل ژنراتورها، قدرت کمتری دارند. علت این موضوع این است که موتورها برای دوگانه سوز شدن و برای اینکه برای هر دو مدل سوخت قابل استفاده باشند، نیازمند تغییراتی هستند. این تغییرات قدرت نهایی موتور ژنراتور را قدری کاهش می دهد. بنابراین اگر به دنبال خرید موتور ژنراتورهای دوگانه سوز هستید، این موضوع را هم مد نظر داشته باشید.