حمل و نقل دریایی به عنوان یک صنعت قدیمی روز به روز در حال توسعه و پیشرفت است. در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد تجارت جهانی و صادرات و واردات محصولات و کالاهای مختلف در بستر دریا و به وسیله کشتی های کانتینری در حال انجام است. اگر شما نیز در حوزه حمل و […]
حمل و نقل دریایی به عنوان یک صنعت قدیمی روز به روز در حال توسعه و پیشرفت است. در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد تجارت جهانی و صادرات و واردات محصولات و کالاهای مختلف در بستر دریا و به وسیله کشتی های کانتینری در حال انجام است.
اگر شما نیز در حوزه حمل و نقل فعالیت می کنید و یا به عنوان تاجر یا بازرگان قصد دارید بار خود را به وسیله کانتینرهای حمل دریایی به مقصد برسانید. در این مطلب با شرکت کشتیرانی دریا زمین اروند ارائه دهنده انواع خدمات کشتیرانی و حمل و نقل دریایی همراه شوید تا نکات لازم را برای انتخاب کانتینر مناسب بررسی کنیم.
کشتی کانتینری چیست؟
قبل از ارائه نکات لازم برای انتخاب کانتینر مناسب در حمل و نقل کانتینری ، ابتدا لازم است با مفهوم کشتی کانتینری آشنا شوید. به نوعی وسیله حمل و نقل که با هدف حمل انواع کانتینر حاوی کالاهای مختلف در دریا و مسیرهای آبی ساخته شده است کشتی کانتینری گفته می شود.
کشتی های کانتینری بر اساس چگونگی ساخت، تجهیزات، ظرفیت و کاربری در دسته های مختلفی قرار می گیرند. در امور صادرات و واردات برای ارسال بارهای بزرگ و حجیم از کانتینر های بزرگ با ظرفیت بالا استفاده می شود. معمولاً برای ساخت محفظه کانتینرها از متریال فولاد یا آلومینیوم به دلیل ویژگی های مقاومت و عدم فرسایش در تماس با آب و محیط های مرطوب استفاده می گردد.
در حال حاضر چگونگی ساخت و تجهیز کشتی های کانتینری نقش مهمی در حفاظت از کالاهای مختلف در فرایند حمل و نقل ایفا می کند. به طوری که می توان گفت روزانه حجم زیادی از عملیات جابجایی و انتقال محصولات مختلف مخصوصاً محموله های غیرفله از طریق کشتی های کانتینری در سطح آب های دنیا در حال انجام است.
مهمترین نکات انتخاب کانتینر حمل دریایی
حمل و نقل کانتینری یا کانتینراکسیون نقش مهمی در رونق فعالیت های تجاری و پیشبرد فرآیند حمل و نقل کالا های مختلف دارد. محموله هایی که وزن زیاد یا ظاهری ناهمگون و نامتعارف دارند به راحتی به وسیله روش حمل و نقل کانتینری جابجا می شوند. طبیعی است که برخی کالا و محصولات را نمی توان به صورت اصولی بسته بندی کرد.
در این شرایط کشتی های کانتینری بهترین گزینه برای حمل این نوع کالاها و تجهیزات از نقطه ای به نقطه دیگر هستند. با استفاده از این روش علاوه بر کاهش هزینه های حمل و نقل، در زمان ارسال بار نیز صرفه جویی می شود. در ادامه مطلب به مهمترین نکات انتخاب کانتینر حمل دریایی می پردازیم. پس همچنان با ما همراه باشید.
توجه به اندازه کانتینر
درگذشته کانتینرها ظرفیت محدودی داشتند اما به مرور زمان با توجه به رونق تجارت های دریایی و افزایش تقاضا در بازار، کشتی های کانتینری بزرگتری با گنجایش بیشتر حمل بار، تولید و به بازار حمل و نقل دریایی عرضه شد. طبق دادههای موجود در یک مقایسه کلی کانتینرهای امروزی نسبت به سال ۱۹۶۸ میلادی بالغ بر 1200 درصد افزایش داشته است.
علاوه بر افزایش گنجایش، ویژگی های دیگر کشتی های کانتینری مانند تجهیزات، متریال و لوازم به کار رفته در ساخت آن نیز پیشرفت چشمگیری کرده است. این کشتی ها با افزایش بازدهی عملیات حمل و نقل و بهبود فرایندهای زیست محیطی تاکنون نقش مهمی در توسعه حمل و نقل کانتینری داشته اند.
انواع کشتی های کانتینری به لحاظ اندازه عبارتند از:
- کانتینر حمل و نقل ۲۰ فوتی (کوچک ترین و رایج ترین نوع کانتینر برای حمل انواع مواد خام از جمله سنگ، سنگ آهن، جابه جایی ماشین آلات سنگین و غیره)
- کانتینر حمل و نقل ۴۰ فوتی (قابل استفاده برای حمل بارهای سنگین و کالاهای پرمصرف از جمله لباس، مبلمان، پنبه، وسایل نقلیه، لوازم الکترونیکی و غیره)
- کانتینر حمل و نقل hc ۴۰ فوت (نوعی کانتینر مکعبی برای جابجایی کالا تا ارتفاع حداکثر ۲.۷ متر یا ۸.۱ فوت)
انتخاب کانتینر بر اساس مدل
مدل کانتینر ها بر اساس روشهای حمل و نقل متفاوت است. به عنوان مثال کانتینری که برای حمل هوایی به کار برده می شود با کانتینرهای حمل جاده ای کاملا متفاوت می باشد. در حمل و نقل دریایی نیز از مدل های مخصوص کانتینر برای جابجایی کالاها استفاده می شود.
انواع کانتینر از لحاظ مدل شامل کانتینر های عایق دار، کانتینر تانکری، کانتینر مدل های سرباز، کانتینر یخچالی، کانتینر تهویه دار و غیره می شود. هر کدام از این کانتینرها کاربرد متفاوتی در سیستم های حمل و نقل دارند.

در نظر گرفتن نوع کانتینر
در یک دسته بندی کلی انواع مدل کانتینرهای باربری دریایی بر اساس نوع به چند دسته تقسیم می شود از جمله:
- کانتینر کالای خشک (قابل استفاده در ابعاد ۲۰ فوتی و ۴۰ فوتی)
- کانتینر یخچالی (مجهز به سیستم خنک کننده برای نگهداری از انواع مواد تاریخ دار و فاسد شدنی)
- کانتینر پهلو باز (کانتینرهایی با یک یا چند درب برای بارگیری و تخلیه آسان تر کالاها درون کانتینر)
- کانتینر روباز (کانتیرهای بدون سقف برای حمل کالاهای خشک)
- کانتینر عایق بندی شده (برای جابجایی انواع گوشت منجمد، حمل دارو و غیره تحت شرایط خاص)
- کانتینر تهویه دار (مناسب برای حمل کالاهای حساس به تهویه مناسب )
- کانتینر حرارتی (مجهز به عایق بندی حرارتی و مخصوص حمل محصولات حساس به تغییر دما)
- کانتینر مخزن دار (نوعی کانتینر گرانقیمت برای جابجایی انواع گازها و مایعات خطرناک)
- کانتینر تاشو (کاربرد کم و قابل استفاده در صورت نیاز به اشغال فضای کمتر)
- کانتینر مسطح (حمل و نقل اجسام سنگین)
- کانتینر حمل احشام (مجهز به دریچه مخصوص برای تعویض هوا برای انتقال انواع حیوانات، غذا و غیره)
- کانتینر حمل خودرو (مناسب برای حمل حداکثر دو خودرو و قابل استفاده در مسیرهای طولانی)
انواع کانتینر بر اساس نوع کالا
اگر می خواهید برای حمل و نقل دریایی نسبت به اجاره کانتینر اقدام کنید باید نوع کالای خود را نیز در نظر داشته باشید. انواع کانتینر بر اساس نوع کالا یا محصول ارسالی متفاوت است. به عنوان مثال از کانتینر کالای خشک در ابعاد ۲۰ فوت و ۴۰ فوت برای حمل این نوع کالاها استفاده می شود. اگر کالای شما مانند غذا و دارو فاسد شدنی است باید سراغ کانتینرهای یخچالی مجهز به سیستم خنک کننده بروید.
شاید بخواهید انواع محصولات یا مصالح از جمله شن و ماسه را به روش حمل و نقل دریایی جابجا کنید. در این صورت کانتینرهای روباز برای کالای شما مناسب است. اگر کالای ارسالی در دسته داروهای خاص یا گوشت منجمد قرار دارد نیز باید از کانتینر های عایق بندی استفاده کرد. موادی مانند لوبیا، قهوه و… که در صورت عدم تهویه دچار فساد یا تخریب می شوند با کانتینرهای مجهز به موتور تهویه جابجا می گردد.

انتخاب کانتینر بر اساس حجم
سیستم حمل و نقل دریایی بر اساس حجم کانتینرها را در چهار گروه دسته بندی می کند:
- ۱۰ فوتی: با ابعاد حدود حدود ۳×۵/۲ با ارتفاع ۳ متر مناسب برای ذخیره کالا
- ۲۰فوت: با ابعاد حدود ۶×۵/۲ و ارتفاع ۶۰/۲ مناسب برای انتقال کالا
- ۴۰ فوت: با ابعاد حدود ۱۲×۵/۲ و ارتفاع ۶۰/۲ مناسب برای انتقال کالا
- ۴۰ فوت high cube: مناسب برای کالاهای مرتفع مانند یخچال
نکات پایانی در مورد کانتینرها
• به جعبه هایی که به صورت استاندارد برای حمل مواد و کالاهای مختلف در سیستم حمل و نقل به کار برده می شود کانتینر می گویند. استفاده از کانتینر در روش های مختلف حمل و نقل از جمله حمل و نقل دریایی علاوه بر صرفه جویی در هزینه ها، کارایی و ضریب امنیتی سیستم حمل و نقل را نیز افزایش می دهد.
• کانتینر ها دارای کد منحصر به فرد متشکل از 4 حرف و ۷ عدد می باشد. این کدها بر اساس الگوریتم مشخصی در سیستم حمل و نقل تعیین می شود.
• کانتینرهای شناسنامه دار به کانتینر هایی اطلاق می شود که دارای مجوز حمل و بار هستند. این شناسنامه به فردی که کانتینر در اختیار اوست تحویل داده می شود. در شناسنامه کانتینر مشخصاتی چون ابعاد، ظرفیت و وضعیت ظاهری کانتینر درج می شود.
• از لحاظ مالکیت کانتینرها به دو مدل CMC و SOC تقسیم بندی می شود. کانتینرهای CMCدر فرایند حمل محموله در مالکیت خطوط کشتیرانی است و پس از رسیدن محموله به مقصد دوباره در اختیار گیرندگان کالا در خطوط کشتیرانی قرار می گیرد. بنابراین لازم است که برنامه زمانبندی ارسال کانتینرها به دقت انجام شود. زیرا اگر پس از مدت زمانی مشخص (حدوداً ده روز) کانتینر به موقع عودت داده نشود صاحبین کالا و ارسال کنندگان بار متحمل خسارت می شوند و باید طبق تعرفه هزینه مشخصی را تحت عنوان حق توقف کانتینر به خطوط کشتیرانی پرداخت نمایند. کانتینرهای SOC در مالکیت فرستنده کالا است. این نوع کانتینر ها به همراه بار به خریدار فروخته می شود. در واقع می توان گفت کانتینر SOC نوعی بسته بندی محموله و ظرف نهایی برای حمل بار و جزیی از بار است. گیرنده کالا بعد از انجام فرایند ترخیص کالا میتواند بار را به همراه کانتینر تحویل بگیرد.
هزینه های مختلف این کانتینرها در حمل و نقل دریایی از جمله هزینه حق توقف، هزینه انبارداری، هزینه های جابجایی و غیره بر اساس حجم و وزن بار تعیین می شود.
جمع بندی
ما در این مطلب درباره مهمترین نکات انتخاب کانتینر حمل دریایی اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دادیم. در پایان یادآور می شویم برای اطلاع دقیق از هزینه حمل کانتینری و یا سایر خدمات حمل بار می توانید با مشاوران زبده و باتجربه شرکت کشتیرانی دریا زمین اروند تماس بگیرید و از راهنمایی های آن بهره مند شوید. در پایان امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.