خیلی از اوقات ممکن است با توجه به شکایاتی که از شما صورت گرفته است، مجبور شوید به دادگاه مراجعه کنید. در برخی از این موارد نیز، ممکن است قاضی به ضرر شما حکمی صادر کند. اما آیا میدانید چگونه باید شکستن این رای اقدام کنید؟ آیا اصلا قاضی میتواند رای خود را برگرداند؟ اصلا […]
خیلی از اوقات ممکن است با توجه به شکایاتی که از شما صورت گرفته است، مجبور شوید به دادگاه مراجعه کنید. در برخی از این موارد نیز، ممکن است قاضی به ضرر شما حکمی صادر کند. اما آیا میدانید چگونه باید شکستن این رای اقدام کنید؟ آیا اصلا قاضی میتواند رای خود را برگرداند؟ اصلا چندبار میتوان برای تغییر رای دادگاه اقدام کرد؟ همه این سوالات و بقیه نکاتی که باید در این زمینه بدانید را به طور جامعتر در ادامه این مقاله پاسخ خواهیم داد.
نحوه اعتراض به رای دادگاه
خیلی از اوقات ممکن است نیاز به اعتراض به رای صادر شده داشته باشید. اما دقت کنید که این اعتراض باید بسته به یک سری عوامل، به صورتهای مختلفی ارائه شود. شکایت شما و موقعیت خود دادگاه، از جمله مواردیاند روی این موضوع تاثیر میگذارند. به علاوه، پیشنهاد میشود برای اعتراض، حتما به سراغ وکیل خوب بروید تا این کار را با دقت بیشتری انجام دهند. با توجه به اینکه رای شما صادر شده است، این آخرین فرصت برای رهایی از این مشکل خواهد بود.
واخواهی یا شکایت از رای غیابی
گاهی اوقات پیش میآید که فرد فرصت حضور در دادگاه را ندارد. در این گونه مواقع، هیچ دفاعیهای از خود انجام نداده است و قاضی رای خود را به ثبت رسانده است. برای اعتراض، میتوانید از راه واخواهی وارد شوید. واخواهی در حقیقت نوعی اعتراض به رایی است که در عدم حضور شما صادر شده است. برای ارائه این اعتراض، باید حتما تا 20 روز پس از صدور رای قاضی اقدام کنید. البته افرادی که در خارج از کشور سکونت دارند، تا 2 ماه فرصت خواهند داشت.
تجدید نظرخواهی
اما اگر خودتان در دادگاه حضور داشته باشید و نتوانید دفاعیه درستی از خود ارائه کنید، قاضی رای را به ضرر شما صادر خواهد کرد. برای اعتراض به این رای، میتوانید از طریق تجدید نظرخواهی اقدام کنید. با این کار، شما به حکم خود دادگاه اعتراضی را به ثبت میرسانید. این موضوع سبب بررسی مجدد و عدم اجرای پرونده در این زمان خواهد شد. البته این بسته به نظر خود قاضی دارد؛ اگر قاضی این حق را به شما داده باشد، میتوانید پس از صدور حکم، نسبت به آن اعتراضی را به ثبت برسانید. اما اگر چنین حقی به شما ندهد، نمیتوانید از این طریق اقدام کنید.
فرجام خواهی
یک اصطلاح دیگر به نام فرجام خواهی در دادگاههای کشور وجود دارد؛ این اصطلاح بیشتر به اعتراضهایی اشاره دارد که به راه دیوان عالی صورت میگیرند. فرصت ارائه این اعتراض هم معمولا در داخل و خارج ایران به ترتیب 20 و 60 روز است.
چند بار میتوان به رای دادگاه اعتراض کرد؟
اینکه اعتراض شما مورد پذیرش قرار بگیرد، به خود رای صادره و خواسته شما بستگی دارد. همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، در برخی موارد امکان اعتراض به رای قاضی وجود ندارد. این یعنی حتی یکبار هم نمیتوانید اعتراضی به این رای داشته باشید. با توجه به نوع اعتراضاتی که پیشتر اشاره کردیم، تعداد دفعات اعتراض متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، در واخواهی، شما تنها 2 بار میتوانید برای این کار اقدام کنید. این دو بار، در دو مرحله متفاوت صورت میگیرند. اولین اعتراض در مرحله واخواهی خواهد بود و دومین اعتراض، باید در مرحله تجدید نظر ارائه شود.
اگر خودتان در دادگاه حضور داشته باشید و رای شما صادر شود، قاضی فقط یک بار حق اعتراض را به شما خواهد داد. باید در همین مدت تمام مدارک لازم دال بر بی گناهی خود را به دادگاه ارائه کنید؛ در غیر این صورت، حکم نهایی شما صادر خواهد شد.
اعتراض به رای دادگاه بعد از مهلت قانونی
اما اگر فرصت قانونی برای اعتراض را از دست دهید، چه کاری باید انجام داد؟ نگران این موضوع نباشید؛ چرا که در قانون، چنین مواردی هم پیش بینی شده است. به عنوان مثال، گاهی اوقات پیش میآید که محکوم، در آن مدت فوت میکند و نمیتواند اعتراض خود را به ثبت برساند؛ در این موارد، قانون امکان اعتراض مجدد را قرار داده است. در ادامه، از جمله مواردی که امکان اعتراض به رای دادگاه بعد از مهلت قانونی برای شما میسر است را ذکر کردهایم:
1- فوت، حجر و یا ورشکستگی محکوم
اگر فرد مورد نظر محجور شود، باید رای را به قیم وی ابلاغ کنند. در مورد فردی که دچار ورشکستگی میشود، باید این رای را به مدیر تصفیه ابلاغ کنند. اما اگر فردی در این زمان فوت کند، باید رای را به وراث ابلاغ کرده تا در صورت وجود هر اعتراضی، در مهلت بعدی اقدام کنند.
2- از بین رفتن سمت شخص
گاهی اوقات هم ممکن است سمت فرد از بین برود؛ به عنوان مثال، ممکن است یک وکیل از سمتش عزل شده و یک وکیل جدید جایگزین وی شود. در این گونه مواقع، باید یک فرصت مجدد به فرد تازه کار داده شود.
3- عذر تجدیدنظر
گاهی اوقات هم ممکن است به دلیل مشکلاتی که برای شخص محکوم به وجود میآید، نتواند در مهلت مقرر نسبت به ارائه اعتراض اقدام نماید. در چنین مواردی، قانون امکان ارائه اعتراض پس از پایان مهلت مقرر را فراهم کرده است. برای این کار، باید مدارک معتبری دال بر این عذر ارائه کنید تا در صورت تایید، بتوانید اعتراض خود را به ثبت برسانید. بیماریهای شدیدی که فرد قادر به حرکت نیست، یکی از عذرهای پذیرفته شده است. علاوه بر این نیز، اگر یکی از بستگان درجه یک شما در این مدت فوت کرده باشد، میتوانید با ارائه مدارک، نسبت به ثبت اعتراض خود اقدام کنید.
برگرداندن رای قاضی با همکاری وکیل حرفهای!
پیشتر هم به این نکته اشاره کردیم که داشتن یک وکیل خوب، میتواند تاثیر زیادی در برگرداندن رای قاضی داشته باشد. وی با توجه به دانستن قوانین ریز و درشت، میتواند راهکارهای مناسبی برای این کار پیش پایتان قرار دهد. همچنین، گرفتن یک وکیل مجرب، میتواند یک قوت قلب در دادگاه به حساب آید. وکیل خود با توجه به هزینهای که دریافت میکند، تمام تلاشش را به کار میگیرد تا بتواند با ارائه یک اعتراض مناسب، رای دادگاه را به نفع شما تغییر دهد.
دقت داشته باشید که کارهای اداری دادگستریها بسیار پیچیده هستند. در این گونه موارد، ممکن است فرد با مشکلاتی مواجه شود. به همین دلیل هم توصیه میشود تا حتما از یک وکیل کمک بگیرید. وکیل خود حتی میتواند تمام کارهای شما را انجام داده و از این نظر، وقت شما هم کمتر تلف خواهد شد. همچنین، ارائه اعتراض نیاز به نوشتن یک نامه اداری اصولی است. وکیل با دانش و تجربهای که در اختیار دارد، میتواند این کار را به راحتی برایتان انجام دهد.