امیرحسین کیارستمی کارگردان فیلم کوتاه «بابا جان داد» در گفتگو با خبرنگار مهر درباره شکلگیری ایده این اثر توضیح داد: روزی در تلویزیون گزارشی از یک جانباز قطع نخاع دیدم که خاطره تلخی را روایت میکرد. بدین شرح که او با دخترش در خانه تنها بوده و دخترش میرود وسایل نقاشی اش را بیاورد که انگشتش در کشو گیر میکند. هرچقدر که از پدرش کمک میخواهد او نمیتواند به دخترش کمک کند. پس از اینکه مشکل دختر حل میشود، میگوید بابا چرا نیامدی کمکم؟ این فیلم همان لحظه بسیار روی من تأثیر گذاشت و مدتها دوست داشتم فیلمی درباره جانبازان بسازم.
وی افزود: همچنین ویدئوی دیگری دیدم که یک فرد جانباز نمیتوانست روی کمرش بخوابد. او میگفت که من حتی یک ساعت هم نمیتوانم در طول شب بخوابم و این اتفاق دردناکی است.
این کارگردان درباره حضور در جشنواره عمار عنوان کرد: با دیدن فراخوان جشنواره فیلم عمار و موضوعات امسال تصمیم گرفتم که فیلمی درباره جانبازان بسازم و نشان دهم که جانبازان قطع نخاع چه سختیها و مشقتی را در زندگی تحمل میکنند. برایناساس در بخش «حافظه ملی» جشنواره عمار ثبت نام کرده ایم و امیدواریم اتفاقات خوبی رقم بخورد.
کیارستمی با اشاره به اینکه فیلم را با هزینه بسیار کم و شخصی ساخته است، گفت: اولین شرط ساخت یک فیلم مسائل مالی است و چیزی که ما را اذیت میکند این است که کسی از جوانان فیلمساز حمایت نمیکند. رقمهای زیادی به ارگانهای مختلف تعلق میگیرد اما این بودجهها برای فیلمسازان و جوانان علاقه مند صرف نمیشود. این حرف دغدغه من نیست بلکه درد و دل بسیاری از جوانان فیلمساز و انقلابی است. متأسفانه حمایت برای یک عده خاص است و ما جوانان نادیده گرفته میشویم و باعث میشود در این مسیر ناامید و دلسرد شویم.
وی در پاسخ به این پرسش که امروزه آثار حوزه دفاع مقدس باید چه مفاهیم و موضوعاتی را مدنظر قرار دهد تا جوانان نسبت به تماشای آن علاقهمند شوند، بیان کرد: اکثر فیلمهایی که میخواهند به حوزه دفاع مقدس بپردازند تم جنگی و اکشن دارند و در سینما کمتر به جانبازان عزیزی پرداخته شده است که سالیان سال در گوشه خانه و آسایشگاهها زجر می کشند. به عقیده من امروزه بهتر است که به زندگی بعد از جنگ نیز پرداخته شود و ما با قصه زندگی و احساسات این افراد آشنا شویم که هنوز با اثرات پس از جنگ درگیر هستند. جنگ فقط کشتن و کشته شدن و اسلحه نیست.
این کارگردان در واکنش به اینکه «بابا جان داد» بیشتر یک تیزر فرهنگی است تا فیلم کوتاه گفت: این نکته را باید درنظر داشت که بودجه بسیار مهم است و اگر شما بودجه و امکانات خوبی در اختیار داشته باشید میتوانید کار بهتری بسازید. ما حتی برای لوکیشن این فیلم از خانه خودمان استفاده کردیم. درواقع ایده این فیلم کوتاه برای من بسیار جالب بود و نمیتوانستم اتفاق ویژهای را به این داستان اضافه کنم یا داستان اصلی را تغییر دهم. من صرفاً دوست داشتم این ارتباط میان پدر و دختر و احساسی را که پدر در پایان فیلم تجربه میکند، نشان دهم.