به گزارش خبرگزاری مهر سیدجواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور امروز در پنل تخصصی مدیریت مورد و اصول توانمندسازی فرزندان انتقال یافته به زندگی مستقل با طرح این سوال که مهمترین وظیفه سازمان بهزیستی چیست گفت: از ما باید بپرسند که چرا از کودکان و نوجوانان در مراکز خود نگهداری میکنید و هدفتان چیست؟
وی افزود: باید از ما بپرسند و خودمان از خود بپرسیم که برای به استقلال رسیدن فرزندان بهزیستی و تحقق زندگی با کیفیت که هم مددجو از آن منتفع شود و هم جامعه چه کردهایم؟
حسینی با بیان اینکه پاسخ به این سوالات موجب اصلاح فرآیندها میشود گفت: اینکه از مرکز محوری به خانواده و شبه خانواده محوری حرکت کردهایم اقدام بسیار مناسبی است.
وی با تقسیم دوران رهسپاری مددجویان به پیش حین و پس از رهسپاری افزود: در دورههای پیشا رهسپاری و حین رهسپاری اقداماتی میکنیم که ثمره آن در دوره پسا رهسپاری دیده میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: مهارت آموزی در دوره پیشا رهسپاری از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین منظور اعلام کردیم که مددجویان حتماً باید در هنگام رهسپاری یک مهارت بر اساس استعداد و علاقه خودشان و استعداد محل زندگی بیاموزند.
وی با اشاره به اجرای طرح مهارت آموزی به مددجویان ۱۴ تا ۱۸ سال گفت: از این پس نباید شاهد آن باشیم که نوجوانی در ۱۸ سالگی بدون یک مهارت کاربردی مبتنی بر استعداد خود و محل زندگی و علاقهاش رهسپار شود.
حسینی ادامه داد: در حین رهسپاری نیز باید اقدامات به صورت کافی انجام شود. برای مثال اگر هزینه استقلال داده میشود حتماً به موقع باشد به همه داده شود و نظارت کنیم که در راه استقلال هزینه شود.
وی گفت: اولین کاری که باید همکاران در دستور کار قرار دهند ایجاد هماهنگیهای درون سازمانی و هم افزایی در جهت استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود است. برای مثال برای دوره پسا رهسپاری حتماً باید بین حوزههای اشتغال مسکن توانمندسازی و CBR هماهنگیهای لازم ایجاد شود.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه اقدامات مؤثر و مناسب در دوره پیش و حین رهسپاری عملاً موجب میشود با رسیدن به استقلال کامل دورهای به عنوان پسا رهسپاری نداشته باشیم تاکید کرد: البته در دنیا برای دوران پسا رهسپاری ایستگاههایی ایجاد کردهاند تا با وجود آنها زحمات دورههای پیش و حین رهسپاری از بین نرود.
وی با اشاره به آمارهای موجود از رهسپاری مددجویان گفت: تا انتهای سال ۱۴۰۲ تعداد ۳۷۱۴ فرزند در فرآیند رهسپاری قرار گرفتهاند که ۵۲ درصد آنها دختر هستند. بیشترین این تعداد با ۲۰۰۵ نفر در ۵ استان تهران خراسان رضوی اصفهان کرمان و فارس اسکان دارند.
حسینی ادامه داد: هم اکنون میانگین ماندگاری در دوران پسا رهسپاری ۹.۲۴ سال است که عدد بالایی محسوب میشود و باید برای کاهش آن تلاش کنیم چرا که این کاهش به معنای موفقیت در رساندن مددجویان به استقلال است.
وی با بیان اینکه مددجویان بعد از رهسپاری برای رسیدن به استقلال به مسکن احتیاج دارند افزود: بیش از ۵۰ درصد مددجویان بعد از رهسپاری در منزل استیجاری ساکن هستند و تنها ۲۲ درصد دغدغه مسکن ندارند. ما باید در طرحهای مربوط به تأمین مسکن این افراد را در اولویت قرار دهیم. متأسفانه در منابعی که در اختیار داریم معلولان دیده شدهاند اما فرزندانی که در حال رهسپاری هستند دیده نشدهاند.
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: آمارها نشان میدهد که ۶۸ درصد مددجویان که رهسپاری شدهاند دارای شغل هستند اما چه میزان آن شغل پایدار است؟ ما برای ایجاد شغل وام خود اشتغالی میدهیم که آیا این وامها به اشتغال پایدار منجر میشوند؟.
وی تاکید کرد: برنامه ما برای رفع این مشکل ایجاد شرکت یا تعاونی با حضور تعداد زیاد مددجویان است. همه کارشناسان در شهرستانها وظیفه دارند تا تغییر سیاست اعطای وام از خود اشتغالی به کارفرمایی را در قالب ایجاد شرکت یا تعاونی پیگیری کنند. به عنوان مثال هزار مددجو گرد هم بیایند و با ایجاد تعاونی وامی به ارزش هزار مورد ۱۵۰ میلیون تومانی دریافت کنند و کسب کار راه بیندازند. این عمل هم اشتغال پایدار ایجاد میکند هم مددجو حقوق میگیرد و هم در ارزش افزوده بر ارزش تعاونی و شرکت سهیم میشود.
وی در مورد آمار مربوط به ازدواج فرزندان رهسپار شده گفت: خوشبختانه تنها ۱۳۰ ازدواج به طلاق ختم شده است از ۳۷۰۰ فرزند ۶۵ درصد ازدواج کردهاند که آمار قابل قبولی است.
حسینی ۳ عامل اصلی پیوند به زندگی مستقل را مسکن ازدواج و اشتغال عنوان کرد و افزود: ما در طرحهای خود مشکل تأمین اعتبار نداریم و از ظرفیت نامحدود خیرین میتوانیم استفاده کنیم برای مثال یکی از خیرین اعلام کرده که کمک هزینه تمام ازدواجها را متقبل میشود.
وی در ادامه یکی از مشکلات پسا رهسپاری را سربازی پسران عنوان و تاکید کرد: مددجویان ما یا باید از سربازی معاف شوند یا سربازی دوره مهارت آموزی برای مددجویان باشد که با سازمان فنی و حرفهای هماهنگیهای لازم انجام شده است.
رئیس سازمان بهزیستی در مورد سلامت فرزندان رهسپار شده گفت: خوشحالیم که اعلام کنیم ۹۰ درصد فرزندان با سلامتی کامل رهسپار شدهاند آماری که در خانوادههای زیستی نیز گاه دشوار به دست میآید. ۵ درصد آنها مشکل سلامت روان دارند که با هماهنگی درون سازمانی آن ۳۵۰۰ مرکز مشاوره باید در خدمت این ۵ درصد باشند.
۵۰ درصد مددجویان بهزیستی بعد از رهسپاری مستاجر میشوند
لینک کوتاه : https://shoma-online.ir/?p=275070